Advertising

Μια νέα, περισσότερο επεξεργασμένη παραλλαγή της δέσμης ιδεών που κατέθεσε το Νοέμβριο στη Νέα Υόρκη, υπέβαλε σήμερα ο μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς για την εξεύρεση ονομασίας της ΠΓΔΜ, στους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ κ. Βασιλάκη και Ντίμιτροφ.
Όπως δήλωσε ο ίδιος μετά το τέλος των διαβουλεύσεων, οι οποίες διήρκεσαν λιγότερο από μια ώρα, αναμένει στο διάστημα των προσεχών δύο εβδομάδων τις αντιδράσεις των δύο κυβερνήσεων, ώστε με τις τελικές παρατηρήσεις να προχωρήσουμε στην επίλυση του ζητήματος.
Ως προς το περιεχόμενο της νέας πρότασης αρνήθηκε να πει ο,τιδήποτε, ακόμη και να διευκρινίσει αν πρόκειται για πρόταση που περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα ονόματα, όπως ερωτήθηκε. Περιορίστηκε να πει ότι είναι μια συμβιβαστική πρόταση που δεν ικανοποιεί 100% καμία πλευρά, αλλά αν ειδωθεί στο σύνολό της μπορεί να οδηγήσει σε λύση.
«Γνωρίζω ότι υπάρχουν στοιχεία στην πρότασή μου που θα είναι δύσκολα και για τις δύο πλευρές να τα αποδεχθούν, όπως και άλλα, πιο θετικά, αλλά πιστεύω ότι αν δει κανείς αυτή την πρόταση στο σύνολό της, είναι μια πρόταση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε λύση, είπε στο σημείο αυτό και πρόσθεσε: «Παρακάλεσα τους δύο πρέσβεις να παρουσιάσουν την πρότασή μου στις κυβερνήσεις τους ώστε να την μελετήσουν στο σύνολό της, περιλαμβανομένου του περιβάλλοντος και της ατμόσφαιρας στην περιοχή. Κατόπιν μπορούμε επί των παρατηρήσεων που θα έχουν να συνεχίσουμε τη διαδικασία με την προοπτική επίλυσης του ζητήματος».
«Είναι μια συμβιβαστική, δίκαιη, αξιοπρεπής πρόταση που μπορεί να δώσει κατά την άποψή μου λύση στο ζήτημα», τόνισε.
Είπε ακόμη ότι οι συνομιλίες διεξάγονται πολλά χρόνια στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι και οι δύο χώρες επιθυμούν την εξεύρεση λύσης, αλλά ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια δύσκολη διαπραγμάτευση.
«Ασχολούμαι με αυτό το ζήτημα πολλά χρόνια, ξέρω πόσο δύσκολο είναι, πόσο πολλές διαστάσεις έχει και διαπιστώνω ότι οι κυβερνήσεις και οι λαοί των δύο χωρών επιθυμούν ειλικρινώς την επίλυσή του», είπε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να μην ληφθεί απόφαση ως τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, αρνήθηκε να σχολιάσει λέγοντας ότι εκπροσωπεί τα Ηνωμένα Εθνη, ενώ για το ενδεχόμενο συνέχισης της διαμεσολάβησης μετά τη σύνοδο του Βουκουρεστίου είπε ότι η εντολή του δεν έχει καταληκτική ημερομηνία και αν τα δύο μέρη το θέλουν είναι διαθέσιμος. Τόνισε πάντως ότι «τώρα είναι η ώρα για την εξεύρεση λύσης, η οποία θα είναι προς όφελος των χωρών και της σταθερότητας της περιοχής.
Ερωτηθείς αν έχει λάβει υπόψη του τις ιστορικές ευαισθησίες της Ελλάδας απάντησε ότι «έλαβα υπόψη μου τις ιστορικές ευαισθησίες και έχουμε καταναλώσει πολύ χρόνο να μιλούμε γι αυτό το θέμα». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πρόταση «κοιτάει μπροστά», τόνισε ότι «όλοι πρέπει να κοιτάξουν μπροστά» και κατέληξε «πιστεύω ότι λαμβάνει υπόψη της τις ευαισθησίες όλων των λαών της περιοχής».
Οι κ. Ντίμιτροφ και Βασιλάκης ήταν πιο φειδωλοί και δεν δέχθηκαν ερωτήσεις. Ο διαπραγματευτής της ΠΓΔΜ αρνήθηκε να μπει στην ουσία της διαπραγμάτευσης, λέγοντας ότι δεν θα ήταν χρήσιμο για τη διαδικασία και αναφερόμενος στην επόμενη κίνηση είπε «θα παρουσιάσω την πρόταση στη χώρα μου μαζί με τις διευκρινίσεις που λάβαμε από τον μεσολαβητή». «Γνωρίζω» πρόσθεσε «ότι η ηγεσία της ΠΓΔΜ θα εξετάσει την πρόταση με την οφειλόμενη προσοχή σε αυτή τη σημαντική στιγμή… θα την αναλύσει και θα εξετάσει όλες τις επιπτώσεις και θα πάρει τις αποφάσεις της».
Ο κ. Βασιλάκης αναφερόμενος στην πρόταση Νίμιτς είπε ότι πρόκειται για μια νέα, περισσότερο επεξεργασμένη εκδοχή της δέσμης ιδεών του Νοεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εξετάσει όλες τις παραμέτρους και λεπτομέρειες αυτής της πρότασης και κατέληξε λέγοντας ότι «η διαδικασία της διαπραγμάτευσης συνεχίζεται, είναι μια εξελισσόμενη διαδικασία και είναι δύσκολη και σύνθετη».
Ο κ. Νίμιτς αναφέρθηκε και στην εισαγωγική ομιλία της υπουργού Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη, πριν την έναρξη των διαβουλεύσεων, στην οποία παρουσίασε το περίγραμμα της ελληνικής θέσης στέλνοντας το μήνυμα ότι η Ελλάδα επιδιώκει σχέσεις καλής γειτονίας, καλές οικονομικές σχέσεις και σταθερότητα στην περιοχή. Ο κ. Νίμιτς εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην κ. Μπακογιάννη για το μήνυμα αυτό.
Συνάντηση Κ. Καραμανλή-Ντ. Μπακογιάννη
Το πρωί, η υπουργός Εξωτερικών είχε συνεργασία στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή.
Η κ. Μπακογιάννη ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, όπως είπε, για την επίσκεψή της στις Ηνωμένες Πολιτείες, τις τελευταίες εξελίξεις για το Κόσοβο και τη χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και για τις αναμενόμενες προτάσεις Νίμιτς για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.
Απαντώντας σε ερώτηση αν το βέτο είναι κοντά, η υπουργός Εξωτερικών είπε “είμαστε στη μέση μιας διαπραγμάτευσης. Αφήστε να δούμε. Νομίζω ότι η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα επιβάλλει να συζητάμε αυτά τα θέματα στα αρμόδια όργανα και όταν είμαστε έτοιμοι να μπορέσουμε να τα αναγγείλουμε”. Link
Tags: Fyrom, ΠΓΔΜ, Συμβαίνουν στην Ελλάδα, Σκόπια


